HAVUZ - SAUNA - BUHAR ODASI

Havuz Sauna ve Buhar Odası ekipman ve malzemelerine dair ihtiyacınız olan herşey uygun fiyatlar ile www.derinhavuz.com da...

26 Mart 2015 Perşembe

Sauna Kullanımı Hakkında Bilgiler

Ön Yıkanma
Vücudumuzda bulunan yağ, ter ve kozmetik artıklarını deriden uzaklaştırmak için saunadan önce sıcak temizlenme duşu alınmalıdır. Böylece saunada terleme daha iyi ve konforlu olur. Temizlenme duşundan sonra iyice kurulanılmalıdır, zira derideki ıslaklık terlemeyi geciktirir.


Isınma ve Terleme
Kuru ve hassas cildi olanlar için sauna kabininin en üst sırasındaki yüksek sıcaklık yüzde ,omuzlarda, burun içinde ve el tırnaklarının altında yanma hissine yol açabileceği için bu tip kişilerin terleme başlayıncaya kadar orta sıralarda oturmaları daha iyi olacaktır. Terleme başladıktan sonra üst sıraya geçmeleri önerilmektedir. Isının tüm vücut üzerine homojen etki göstermesi için yatar durum en iyisidir. Yer darlığı varsa oturur vaziyette iken bacaklar da aynı bank üzerinde olmalı ve vücuda iyice çekilmelidir. Saunadaki ideal sıcaklık 90 ila 95 derecedir. Bu sıcaklıkta kabin içindeki oksijen 2500 m. yükseklikteki oksijen miktarına eşitlenir. Bu nedenle kabinde jimnastik ,hararetli tartışma ,masaj vb. aktiviteler yapmadan sakin bir biçimde kalmak daha iyi olacaktır. Optimum terleme için üst sırada 8-12 dk. yatmak ve ardı sıra 2-3 dk. orta bankta oturur durumda kalmak gerekir. İkinci seçenek ise 10-13 dk. orta bankta ve ardı sıra 2-3 dk. alt bankta kalmaktır. Terleme fazının sonuna doğru soba taşları üzerine özel kepçesi ile su dökülerek buharın kan dolaşımını ve terlemeyi uyarıcı etkisinden yararlanılır. Bu seanslar toplamda 3 kez tekrar edilmelidir.

Soğuma Fazı
Sauna kabininden çıktıntan sonra soğuma işlemi olmadan sauna banyosu düşünülmez. Sıcak ve soğuk uyarı sauna banyosu düşünülemez. Ayrıca vücut ısısının da normale dönmesi gerekmektedir. Bunun için soğuk su ile banyo yapılır, ancak soğuma işlemi uzun süreli olmamalı ve kişi üşümemelidir, sadece soğumalıdır. Hiçbir zaman sıcak su ile yıkanılmamalıdır. Sıcak su ,ısının vücuttan dışarı atılmasını önler ve dolaşım sorunları neden olur. Soğuk su ile yıkanmadan sonra 5-10 dk. ayakları 40 derece sıcak suya sokmak tüm vücuda sıcak uyarısı yapar ve damarlar tekrar genişler.

Dinlenme
Sauna banyosunun son kısmı şezlongda 10-15 dk. dinlenme ile son bulur. Her gün sauna banyosu yapan bir kişi için 1-2 seans yetereli olabilir .Haftada 2 kez sauna banyosu yapan kişi için seans üst üste uygun olur. Hafta bir kez sauna banyosu yapan kişi için ise sauna seansı 3 kez olmalıdır. Sauna banyosunda sıklık değil düzenlilik önemlidir. Fazla kiloların verilmesi ve vücudun kendini iyileştirme gücünün artttırılması sauna banyosunun düzenli yapılması ile orantılı olarak artar. Sauna seanslarının bitiminden sonra meyve suyu, su ,karbondioksitsiz içecekler içilerek susuzluk giderilmelidir .


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder